Reklama
 
Blog | Filip Holzer

Bezpečnost vždy na prvním místě!

Když se obec rozrůstá, doprava se musí přizpůsobit. Ne naopak!

V Jižních Čechách nedaleko Vimperka se nachází část obce Obora u Hracholusk. V roce 1969 zde byla na okraji vesničky postavena rychlostní komunikace č. 145, která je hlavním tahem z Českých Budějovic do Vimperka. Na druhé straně bylo jen pár chalup a vzhledem k tehdejšímu provozu tomu nikdo nevěnoval žádnou větší pozornost.

Dnes je rok 2015 a situace v místě se podstatně změnila. Část obce na druhé straně se rozrostla, bydlí zde zejména rodiny s dětmi, a provoz na komunikaci (dnes silnice II. třídy, kterou spravuje kraj) se zmnohonásobil. Na této komunikaci je autobusová zastávka, pro místní jediná možnost veřejné dopravy, kterou využívají hlavně děti, které dojíždí do školy a starší občané, kteří jezdí na nákup do nedalekých Netolic. V obci není snížená rychlost na 50 km/h, žádné omezení, žádný přechod pro chodce.

Nedávno jsem se byl v obci podívat a situace je opravdu tristní. Mladý pár vystupuje z autobusu a musí přejít na druhou stranu. Nervózně přešlapují na kraji vozovky. Muž se nakonec odváží přeběhnout, jeho dívka nic neriskuje a čeká dál. Nakonec také přebíhá. Jak jsem již uvedl, autobus využívají hlavně děti, dojíždějící do školy, a starší občané. Tato situace má za následek, že rodiče musí své děti přes cestu převádět. Starší občané si musí nějak poradit sami.

Reklama

Místní občané zde již dlouho bojují za snížení rychlosti na této komunikaci. Problém už řešili s Policií ČR, jejímž úkolem, jak všichni dobře víme, je pomáhat a chránit a také se Správou a údržbou silnic Jihočeského kraje v závodě v Prachaticích. Policie se vyjádřila, že silnice je mimo obec a rychlost tedy nelze snižovat (v nedalekých Netolicích komunikace také neprochází městem a je zde snížená rychlost na 50 km/h, dokonce i přechod pro chodce). SÚS Prachatice reagovala, že navržená úprava je nesystémová a doporučuje jim přemístit autobusovou zastávku mimo tuto komunikaci do zastavěné části obce.

Tato silnice byla mimo obec možná před třiceti lety, ale teď tomu tak rozhodně není, protože se část obce za cestou rozrostla a navíc, pokud je zde autobusová zastávka, místní musí tak jako tak silnici přecházet. A doporučené přesunutí zastávky do zastavěné části obce není možné, protože by tam neměl autobus jak zajet a navíc by tam už žádný nestavil. I dnes už jich tam staví málo. Obyvatelé obce to ale nehodlají jen tak nechat být a dnes už je v oběhu petice za snížení rychlosti na 50 km/h, které požadují hlavně kvůli svým dětem, protože o ně mají dennodenně strach.

Dne 16.4. 2015 jsem s tímto problémem vystoupil na zastupitelstvu kraje kvůli bezpečí občanů Obory u Hracholusk a proto, že jednání místních občanů s úřady zatím nikam nevedla. Hejtman i člen rady, který má na starost dopravu přislíbili, že se budou věcí zabývat a sjednají nápravu. Všichni se snad shodneme, že prevence a bezpečnost musí být vždy na prvním místě. Současná nejvyšší povolená rychlost na této komunikaci je v přímém rozporu se snahou státu a celé Evropské unie zvyšovat bezpečnost silničního provozu a omezovat počet obětí dopravních nehod. Snad zastupitelé dokáží, že jsme moderní kraj, který se snaží předcházet rizikům a ne, jak to u nás většinou chodí, že se zavede nějaké opatření, až když se stane tragické neštěstí, což je vzhledem k nárůstu počtu přecházejících dětí a zesílení silničního provozu jen otázkou času.