Reklama
 
Blog | Filip Holzer

Ze sjezdu..

Strana zelených si na víkendovém sjezdu 24. a 25. ledna v Brně zvolila staronové vedení. Co však můžeme čekat od nového institutu spolupředsednictví?

Až na pár světlých vyjímek byl sjezd klasická rutinní hlasovací nuda plná zdlouhavých diskuzí. Prostě demokracie..Naštěstí! K mému překvapení neprobíhalo žádné zákulisní vyjednávání a sbírání potřebných hlasů. Kdo chtěl, vyjádřil svůj názor u pultíku nebo v klidu seděl a zaujatě poslouchal.

Trochu vzruchu přineslo akorát vystoupení Tomáše Schejbala, který začal:“Vážení soudruzi a soudružky..“ Jeho ultralevicový projev vyvolal u některých takovou nechuť, že se ozývalo pískání a někteří delegáti vyjádřili nesouhlas odchodem ze sálu. Po intenzivních debatách byla za předsedkyni zvolena úspěšná komunální politička z Brna Jana Drápalová a místopředsedou se stal ambiciózní lídr Trojkoalice v Praze Petr Štěpánek. Celkem vtipná byla poznámka, že po celém dni debat a hlasování se vlastně složení předsednictva vůbec nezměnilo. Žádné radikální změny se ve vedení strany tedy nedočkáme.

Sjezd však podpořil institut spolupředsednictví, který je běžný u jiných evropských zelených stran. U nás je to novinka, na kterou si budou muset voliči teprve zvykat. Strana tím však dává jasně najevo, že to co hlásá navenek, chce také aktivně prosazovat. Muž a žena v čele strany jsou symbolem rovnoprávnosti a dialogu, který je potřeba vést neustále a na všech úrovních. Je to také opak autoritativního řízení strany, které ohrožuje demokratické principy a svobodu občanské společnosti.

Reklama

Vtipná příhoda nakonec:

Po ukončení prvního dne sjezdu, se před hotelem houfují Zelení, že půjdeme na pivo. Asi v sedmdesátičlenném davu vyrážíme do města. Atakujeme brňenské hospody jednu po druhé. Všude je to malé nebo nás nechtějí, že už zavírají. Martin Ander se neúspěšně vrací z hospody:“Je plno!“ Matěj Stropnický potom volá Matěji Hollanovi:“Ahoj Matěji, kde jste? My jdem na pivo, ale je nás hodně..Aha. Tak prý jen třicet míst.“ Nakonec se obětuje servírka z jednoho baru:“ Tak tedy pojďte, na všechny se dostane, ale budete si muset počkat.“ Všichni se shodujeme, že počkáme…